Domowe masło orzechowe

Odkąd spróbowałam masła orzechowego, marzyło mi się żeby zrobić je samodzielnie :-) Przepis jest banalny – dwuskładnikowy. „Bazę” można modyfikować wedle upodobań, dodając sól, kakao, cynamon lub grubo posiekane orzeszki. Smacznego!

 

Składniki :

  • 400 gram fistaszków (przed obraniem, po oddzieleniu od łupinek to około 300 g)
  • 2-3 łyżki miodu

 

IMG_0841

 

Orzeszki podzielić na 3-4 porcje i każdą zmiksować mocnym blenderem lub w malakserze z łyżką miodu, następnie całość wymieszać.

*przed zmieleniem orzeszki można podpiec w piekarniku (5-10 min w 175 stopniach C) lub podprażyć na suchej patelni.

Przechowywać w lodówce :-)

 

IMG_0848

 

4 comments on “Domowe masło orzechowe

  1. Pewnie! :) nie dość że zdrowe, to takie dobre! :D a najlepiej smakuje wyjadane łyżką jak nutella ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.