Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą

Koniec sierpnia/początek września – ani to lato, ani jesień :-) na ten czas proponuję połączenie smaków : jesienna dynia i jabłka z dodatkiem letnich cytrusów w postaci pysznego dżemu :-D

 

 

Składniki na dwa słoiki po ok. 400 ml :

  • ok. 650 g miąższu dyni
  • dwa jabłka
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru trzcinowego
  • cynamon

 

Dynię oraz jabłka obrać, wyciąć środek, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać wodę, cukier, zagotować. Gotować ok. 5 min na małym ogniu bez przykrycia, dodać sok z cytryny, dynię i jabłka. Posypać cynamonem.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min, aż owoce się rozpadną (można im pomóc tłuczkiem do ziemniaków :-)). Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje (ok. 30-40 min), mieszając od czasu do czasu. Smacznego! :-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.