Amerykański placek dyniowy (Pumpkin Pie) z rodzynkami, orzechami i żurawiną

 

 

Jedno z lepszych zastosowań puree z dyni! Ciasto w konsystencji przypomina trochę marchewkowe. Aromatyczne, z dodatkiem zdrowych płatków owsianych, mąki z pełnego przemiału i bakalii :-)

 

Składniki :

  • 1 i 3⁄4 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być pszenna, ale ja wolę razową)
  • 1 i 1⁄2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110g roztopionego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni, najlepiej własnej roboty :-)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3⁄4 szklanki grubo posiekanych i podprażonych (np. na patelni) ulubionych orzechów
  • po 1/3 szklanki rodzynków i żurawiny

+ Kruszonka :

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów
  • płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 6 łyżek roztopionego masła

 

Płatki owsiane wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem, dodać masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka, dodać orzechy.

 

W misce wymieszać suche składniki oprócz cukru – mąkę, proszek, przyprawy, sól, proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie puree z dyni oraz aromat waniliowy. Powoli połączyć z suchymi składnikami, ciągle miksując, dodać mleko, na koniec orzechy, rodzynki i żurawinę.

Piec w tortownicy o średnicy ok.28 cm, lub w niedużej blasze np. 22 cm x 22 cm, w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez około 40-45 min.

 

 

 

 

47embed 7bfclbqdutvyj6iqneiksvlapez9bgzz    Jesienne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.