Kruche ciasteczka cynamonowe z polewą z białej i deserowej czekolady

Bardziej urozmaicona wersja kruchych ciasteczek :-) Świetny pomysł na spędzenie kreatywnie (i smacznie!) chwili wolnego czasu :-)

 

 

12191019_1152016318161045_5276114195515618190_n[1]

 

Składniki na około 28 ciasteczek :

  • 180 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki razowej (ja użyłam żytniej z pełnego przemiału, mojej ulubionej)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu 
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej

 

Dodatkowo: 

  • dekoracje cukrowe
  • ulubiona czekolada (ja użyłam 100 g białej i 50 g deserowej czekolady)

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie w misce/na stolnicy lub w malakserze na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 minut. 

Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać ulubione kształty i układać w niedużych odstępach (ciasteczka prawie nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut.

 

Czekoladę roztopić, udekorować lekko przestudzone ciasteczka, zostawić do zastygnięcia czekolady (ciasteczka szybciej będą gotowe jeśli włożymy je do lodówki).

 

 

Jesienne słodkości!

One thought on “Kruche ciasteczka cynamonowe z polewą z białej i deserowej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.