Fit sernik proteinowy z bananami

 

 

Fit sernik – pyszne uzupełnienie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej :-) Ciasto z wysoką zawartością białka, bez mąki, bez cukru. Na śniadanie, po treningu, na deser, na kolację :-)

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 25 cm x 10 cm :

 

Jak na nietypowe ciasto przypada, część masy stanowić będzie kakaowy omlet owsiany :-)

 

Omlet :

  • 3 jajka
  • porcja odżywki białkowej (około 30 g)
  • 2/3 szklanki płatków owsianych (ok 100 g)
  • płaska łyżka kakao
  • garść słodkich bakalii (żurawina/rodzynki/pokrojone daktyle)
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Masa serowa :

 

  • 500 g twarogu (użyłam zwykłego, bo zazwyczaj jest lepszej jakości niż gotowy twaróg sernikowy)
  • ok. 190 g jogurtu naturalnego – 1 kubeczek
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki wody
  • 2 banany – 1 do masy, drugi do późniejszej dekoracji
  • cynamon

 

 

 

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, płatki, kakao, odżywkę  bakalie i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na łyżeczce oliwy, po kilka min z każdej strony. Omlet będzie gotowy, gdy bo przekrojeniu łopatką okaże się, że jest upieczony (nie płynny) w środku.

 

Zagotować wodę, wlać 1/5 do szklanki. Wsypać 4 łyżeczki żelatyny, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Twaróg, pokawałkowanego banana, miód, jogurt i cynamon zblendować na gładką masę. Po kilku minutach ostudzoną żelatynę dodać do masy i ponownie zblendować.

 

Dodać pokrojonego w kawałeczki omleta, opcjonalnie ulubione bakalie, wymieszać, przełożyć do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia :-)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.