Ciasto czekoladowe z fasoli

 

 

Mocno aromatyczne, mocno czekoladowe, mocno kakaowe, mokre, zdrowe, pyszne, nie rozsypujące się i co najważniejsze – wcale nie czuć fasoli! Jedno z najlepszych ciast jakie piekłam :-) Przepis jest dietetyczny i ciasto wychodzi niezbyt słodkie, takie jak lubię. Przy niewielkiej ilości słodzika lepiej czuć smak czekolady i kakao, no i ciasto jest mniej kaloryczne ;-) Osoby, które wolą słodkie wypieki, powinny zwiększyć ilość miodu. 

 

 

Składniki :

 

  • pół paczki suchej białej fasoli (ok. 250 g)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki miodu (zwiększyć ilość nawet 2-3 razy jeśli ciasto ma być słodkie/bardzo słodkie)
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka czekolady 90 %

 

Fasolę namoczyć na co najmniej 7 godzin. Po tym czasie zmienić wodę i gotować godzinę do miękkości.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki oprócz czekolady zblendować na gładką masę, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać masę łyżką do połączenia się składników. Piec około 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

 

 

 

4 comments on “Ciasto czekoladowe z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.