Kremowe ciasto fasolowe z mlekiem kokosowym

 

 

 

Jasna wersja mocno czekoladowego ciasta fasolowego :-) Myślałam nad recepturą na nieczekoladową wersję ciasta fasolowego, aż w końcu postanowiłam użyć wiórków kokosowych i mleka kokosowego, które kupiłam i spróbowałam po raz pierwszy – nie wodę z kokosa, ale prawdziwe, tłuściutkie mleko kokosowe – mogę śmiało powiedzieć że smakuje obłędnie. Po prostu ambrozja :-) Samo ciasto jest bardzo mokre, ma rozpływającą się w ustach kremową konsystencję i wyraźnie wyczuwalny smak i aromat kokosu. Nie zawiera mąki, cukru, tłuszczu, więc osoby dbające o dietę mogą śmiało sięgać po kawałek :-)

 

Składniki :

  • 250 g suchej białej fasoli
  • 1/2 dużego banana lub jeden mały
  • 1 jajko
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek miodu
  • pół puszki (200 ml) mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody

 

Fasolę namoczyć przez 7-12 godzin, po tym czasie zmienić wodę i gotować około godziny, aż zmięknie. Odcedzić, przestudzoną fasolę zblednować, dodając pozostałe składniki – banana, jajko, wiórki i mleko kokosowe, miód. Na końcu dodać sodę i wymieszać dokładnie łyżką. 

Masę przelać do formy, ja użyłam okrągłej o średnicy 29 cm, i wstawić do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piec około 40 minut, sprawdzając co jakiś czas – ciasto jest dość delikatne i może się przypalić jeśli będzie pieczone 2 minuty za długo. Wierzch powinien być zarumieniony, natomiast środek mokry, o zwartej konsystencji. 

Ciasto kroić po wystudzeniu, będzie miało bardziej zwartą konsystencję :-) Smacznego!

 

 

 

 

2 comments on “Kremowe ciasto fasolowe z mlekiem kokosowym

  1. Super, robiłam kiedyś ciasto z fasoli w puszcze i też było pyszne ale coś z konsystencją było nie tak bo strasznie się rozpadało, może z tym przepisem pójdzie i lepiej..

  2. Możliwe, że ze względu na fasolę ; ciasto inaczej wychodzi przy fasolce z puszki a inaczej przy suchej (wymaga więcej czasu, ale polecam tą wersję :-)). Czekoladowa wersja ciasta prawie w ogóle się nie kruszy (http://inwencjasmaku.blog.pl/2016/03/01/ciasto-czekoladowe-z-fasoli/), kokosowa jest trochę delikatniejsza, ale można spokojnie przenieść kawałek z blaszki na talerzyk – nie rozpadnie się po drodze :-) Życzę miłego pieczenia i pozdrawiam! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.