Tartaletki czekoladowe z masłem orzechowym i bananami

 

Moje pierwsze podejście do kruchego ciasta, które odkładałam i odkładałam… naczytawszy się o tym, jak trudno zrobić smaczne kruche ciasto :-) Nic bardziej mylnego! Dla wszystkich podchodzących do tego wypieku po raz pierwszy – zachęcam :-) Tartaletki o idealnej kruchości w moim ulubionym połączeniu smakowym – lekko słone masło orzechowe, kakao i banany, smacznego! :-)

 

Składniki na 11-12 tartaletek :

  • 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej)
  • 40 g kakao
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 duży banan
  • kilka łyżek masła orzechowego, najlepiej niesłodzonego z lekko słonym posmakiem

 

 

Zimne masło posiekać na stolnicy, wysypać mąkę, sól, kakao, w środek wbić jajko. Zagnieć szybko jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. 

 

 

 

 

Formę do tartaletek wyłożyć ciastem, dokładnie dociskając brzegi. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi). Tartaletki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec 15 minut, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 15-20 minut. 

 

 

Przestudzone tartaletki posmarować masłem orzechowym i udekorować pokrojonym w plasterki bananem. Smacznego! :)

 

 

 

 

2 comments on “Tartaletki czekoladowe z masłem orzechowym i bananami

  1. To tak jak ja! :-) nie dość że sycące, to i zdrowsze niż masa kajmakowa czy bita śmietana :-) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.