Muffinki owsiane z malinami i białą czekoladą

 

 

 

 

Uwielbiam tworzyć i modyfikować przepisy tak, aby stały się swoją zdrowszą wersją! Dzisiejszy przepis stworzyłam z myślą o moim Ukochanym Łasuchu, który kicha po czekoladzie w której masa kakaowa wynosi więcej niż 30 % ;-) Moja ulubiona to prawdziwa czekolada, min. 70 %, więc żebym użyła innej niż gorzka, a już białej (!) … musi być specjalny powód :-) Powód ma na imię Daniel i jemu dedykuję ten przepis na muffinki pieczone od serca, bo aż z jego ulubioną białą czekoladą :-)

 

 

Składniki na 15 muffinek :

  • 1 mały banan
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion (niemielonych) siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3 średnie jajka
  • 5 łyżek gorącej wody

       

        Nadzienie :

  • 15 kostek białej czekolady do nadzienia 
  • kilka łyżek dżemu malinowego

 

        Do dekoracji :

  • tabliczka białej czekolady na polewę
  • posypka „Kuleczki zbożowe” Delecta

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) powinny być w temperaturze pokojowej.

Banana rozgnieść w docelowym naczyniu na ciasto. Suche składniki : otręby, siemię, płatki owsiane, mąkę, nasiona chia, cukier oraz proszek do pieczenia wsypać do naczynia.

Oddzielić białka od żółtek, żółtka zmiksować z suchymi składnikami i bananem. Dodać 5 łyżek gorącej wody, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć gęstą, ale łatwą do mieszania konsystencję.

 

Masę przelać do połowy wysokości każdej foremki. Podpiec 5 minut w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku. Wyjąć, na podpieczone spody układać po kostce czekolady i pół łyżeczki dżemu malinowego. Zalać resztą ciasta i piec jeszcze około 20 minut.

 

Wystudzone babeczki wyjąć z foremek. Wierzch posmarować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i udekorować posypką Delecta. Smacznego! :-)

 

 

 

 

 

 

 

Piecz... ot tak... prosto z serca!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.