Pianka wiśniowa z galaretką

Sesje, konkursy i egzaminy zakończone, a to oznacza inaugurację blogowo-kulinarnego sezonu letniego! :-) Dziś pianka owocowa na zimno – ciasto gdzieś pomiędzy sernikiem na zimno, a ptasim mleczkiem. Można je wykonać na kilka sposobów – spód z biszkoptów albo omleta biszkoptowego, w wersji nasączanej alkoholem* albo 0% . Smacznego! :-)

 

 

 

 

Składniki na okrągłą formę 25 cm 

 

Pianka i galaretka :

  • 300-330 ml śmietany 30% lub 36% 
  • 2 galaretki wiśniowe
  • łyżka cukru pudru trzcinowego (można zmielić zwykły cukier trzcinowy w młynku do kawy)
  • minimum szklanka owoców – wiśni lub czereśni – które należy przekroić na pół, usuwając pestki

 

Spód :

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów / paczka okrągłych

       LUB omlet :

  • 3 jajka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki dowolnych otrębów
  • 3 łyżki niemielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka
  • mąka razowa lub owsiana do zagęszczenia ciasta – kilka łyżek
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • cynamon
  • + ulubione dodatki, np. odżywka białkowa, nasiona chia, czarnuszka, płatki jaglane, płatki quinoa, bakalie

 

*Dla wersji z alkoholem dodatkowo pół szklanki słodkiego alkoholu, np. nalewki z kwiatów czarnego bzu, amaretto.

 

1. Pierwszą galaretkę zalać połową ilości wody podanej na opakowaniu, dobrze wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. 

2. W tym czasie przygotować spód – w przypadku omleta wszystkie składniki oprócz mąki zmiksować, na koniec dodawać mąkę do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Usmażyć bez tłuszczu lub na łyżeczce oleju kokosowego. Omlet/biszkopty umieścić w formie. W wersji z alkoholem należy teraz równomiernie nasączyć spód. 

3. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać powoli i na raty wystudzoną galaretkę, cały czas ubijając. Masę wylać na spód. Formę włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aż masa stężeje.

4. Przygotować owoce – usunąć pestki i przekrawać wiśnie/czereśnie na pół. Drugą galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić.

5. Na stężałej piance umieścić owoce, zalać galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.